keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet (1908)

Annan nuoruusvuodet (16. painos, 1994 [1. painos 1920]) / Anne of Green Gables (1908)
WSOY
282 s.
kansi: Eeli Jaatinen
kieli: suomi (suomentanut Hilja Vesala)
mistä minulle: kirjastosta.
arvosana: 

"Rouva Rachel Lynden asunto oli juuri siinä, missä Avonlean maantie painui pieneen leppien ja fuksiapensaiden reunustamaan notkoon."

En muista minkä takia tartuin tähän kirjaan alunperin, mutta tiesin kirjan ennestään nimeltä ja olin saattanut pohtia sen lukemista aiemmin. Luin pienenä Tiina ja Laura-kirjoja, mutta en oikeastaan ollut koskaan tyttökirjojen suuri ystävä. Melko nuorena, jo ala-asteella, siirryin lukemaan fantasiakirjoja, realististen tyttö- ja nuortenkirjojen jäädessä taakse. Mutta nähtävästi minun aikani tyttökirjojen kanssa on vihdoin tullut, sillä viime aikoina minua ovat tällaiset romanttiset kirjat kiinnostaneet. Saa nähdä milloin innostun ja tartun Jane Austeninkin tuotantoon!

Annan nuoruusvuodet kertoo vanhoista sisaruksista, Matthewsta ja Marillasta, jotka asuvat Vihervaarassa, pienessä kylässä jossa kaikki tuntevat toisensa. Sisarukset toteavat, että Matthew tarvitsee apua peltotöissä, joten he päättävät adoptoida nuoren pojan. Juna tuo kuitenkin tullessaan 11-vuotiaan tytön, Anna Shirleyn. Anna on punatukkainen rämäpää, joka saa heti Vihervaarassa juorut liikkeelle. Annan mielikuvitus ja dramatiikan halu on pohjaton, ja hän aiheuttaakin melua ja melskettä minne tahansa meneekin. Hillitty Marilla ei ole kuitenkaan varma, haluaako hän pitää tämän jatkuvasti pälpättävän pikkutytön...

Minulla oli jonkinlaisia ennakkoluuloja tätä kirjaa/sarjaa kohtaan, joten pääsin lukemaan tämän kirjan ilman suurempia odotuksia. Ja minähän ihastuin tähän tarinaan ja Annaan. Aluksi minua ärsytti Anna ja hänen loputtoma pälpätyksensä, mutta pikku hiljaa aloinkin pitää hänestä, Matthewin tapaan. En muista missä vaiheessa aloin kannustaa Annaa hänen tempauksissaan, mutta lukeminen oli silti mukavaa alusta lähtien. Jokin tässä tarinassa vain sai minut hyvälle tuulelle. En ole varma onko se tämän tyylilajin, romantiikan, aikaansaannosta vai onko kyse vain tästä tarinasta, mutta Annan nuoruusvuodet sai minut haluamaan lisää tällaisia tarinoita. Sellaisia, jotka saa olon lämpimäksi. Juuri tällaisia kirjoja on kiva lukea ennen nukkumaanmenoa!

Kirjan kieli oli välillä hassunkuuloista, mutta sen voi luultavasti laittaa ilmestymisajankohdan piikkiin. Kyllähän siihen lopulta tottui, ja saattoi se tuoda osansa tarinan tunnelmaankin. Painos sen sijaan oli huono, koska sieltä täältä puuttui lauseita tai jonkin lauseen tilalla oli edellinen lause kahteen kertaan. Kirjoitusvirheet voi antaa anteeksi, mutta kokonaisten lauseiden puuttumista ei. Melko outoa, että näin suuria virheitä on päässyt käymään, kun lukemani painos oli jo kuudestoista.

Kirja koostuu Annan seikkailuista ja toilailuista, joista kerrotaan vuoron perään. Aika kuluu samalla eteenpäin ja välillä tehdään melkein vuodenkin harppauksia. Tällaiselle kirjalle sopi happy-go-lucky-kerronta, jossa ei ole kiire mihinkään eikä juonen eteenpäin vieminen ole tarinan pääasia. Yllätyin silti kuinka nopeasti aika kulki kirjan loppupuolella, vähän liiankin nopeasti minun mielestäni. Tuntui siltä, että Annan elämän vaiheita vain lueteltiin, jotta päästäisiin tiettyyn kohtaan hänen elämäänsä ennen kirjan viimeistä sivua. Tällainen kiiruhtaminen toi vähän oudon maun suuhuni seuraavaa osaa ajatellen, vaikka ehdottomasti aion jatkaa sarjan lukemista.

Kirjaa lukiessani tajusin, että olen nähnyt jonkin matkaa tähän sarjaan perustavaa tv-sarjaa, Anna ystävämme. Löysin sarjan dvd-boxin yllättäen kirjastostani ja nappasin sen aikailematta mukaani. Mutta kotona aloin miettiä, uskallanko sittenkään vielä katsoa sarjaa. Kuinka pitkälle sarjaa voi katsoa ilman että spoilaantuu kirjan jatko-osista?

Rastin tällä kirjalle kirjabingosta kohdan "Kuuluu kirjasarjaan".6 kommenttia:

 1. Itse luin tämän kirjan erääseen kirjallisuuden kurssiini liittyen pari vuotta sitten. Eikä tarvinnut edes kirjastoon lähteä, löytyi äitini kirjahyllystä. Vanhaa ja hieman haperaa nidettä piti vain kohdella hyvin taiten.

  Mikään tajunnanräjäyttäjä tämä ei muistaakseni ollut, mutta sangen mukava teos kuitenkin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ihana löytö, jos tällaisia kirjoja löytyisi vaikka mummon kirjahyllystä :) minulla ei vain ole käynyt tuuri.

   Joo, en minäkään tätä tajunnanräjäyttäjäksi sanoisi, mutta luin juuri oikeaan aikaan, kun kaipasin jotain rentouttavaa. Tämän lukemisesta kun sai hyvän mielen :)

   Poista
 2. Tunnen oloni aina hieman noloksi kun tunnusta, etten ole tainnut lukea yhtäkään ns. "täysiveristä" tyttökirjaa... :D Sain Runotytön joskus joululahjaksi, mutta en ole vieläkään lukenut. Tyttökirjat eivät edes lapsuudessa koskaan oikein herättäneet minussa kiinnostusta, vaan sen sijaan luin R.L. Stinen ja K.A. Applegaten kirjoja. Pitäisi joskus ehkä nyt alkaa kuroa umpeen tätä valtaisaa aukkoa sivistyksessä ja suoriutua edes siitä Runotytöstä :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, eivät Tiinat tai muut jaksaneet minua kauan kiinnostaa, kun sai lukea lohikäärmeistäkin :D Minultakin löytyi yllättäen lapsuudenkodin kirjahyllystä Runotyttö-kokoelma, jota en ole koskaan edes selaillut. Vaikka nautinkin Annan nuoruusvuosien lukemisesta, silti Runotyttö epäilyttää minua... Ennakkoluuloja omistan siis silti :D

   Poista
 3. Ihanaa, että pidit Annasta!

  Annan nuoruusvuodet ja koko Anna-sarja ovat minulle todella tärkeitä kirjoja. Tutustuin niihin isoäitini kautta ala-asteella ja olen lukenut kirjoja siitä saakka aina silloin tällöin. Annan maailmaan on aina ihana palata! Myös Runotyttö on aivan ihana sarja, suosittelen lämpimästi!

  TV-sarjasta voisin sanoa seuraavaa. Ensimmäinen kolmannes kattaa ensimmäisen Anna-kirjan hyvin uskollisesti ja on ihanaa katsottavaa. Toisessä lähdetään harhapoluille, Anna ystävämme -jatko-osa on yhdistelmä Anna ystävämme, Annan unelmavuodet ja Anna opettajana kirjoista + sarjan tekijöiden ihan omia juttuja. Anna ystävämme -tarina jatkuu puolestaan ei ole kirjoja nähnytkään, kaikki juonenkäänteet ovat sarjantekijöiden omia ja sitä ja kirjoja yhdistää vain Anna, muutama muu hahmo ja ensimmäinen maailmansota.

  Oho, tuli aika jyrkkää tekstiä... :D Varsinaista spoilaantumisen vaaraa ei siis ole, mutta suosittelen lukemaan kirjat ensin. TV-sarja on ihan mukavaa katsottavaa, mutta loppuosa häviää kirjoille sata-nolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, etten koskaan päätynyt lukemaan näitä lapsena. Nostalgia-aspekti toisi varmasti lisämausteen lukemiseen :)

   Kiitos tv-sarja-vinkistä! Saatan katsoa tuon ensimmäisen dvd:n, jos se kerta keskittyy vain ensimmäiseen kirjaan, mutta ehdottomasti luen Anna-sarjan loput kirjat ennen kahden viimeisen dvd:n katsomista :) Harmi kyllä, että tv-sarjan tekijät ovat muokanneet Annan tarinaa kovalla kädellä!

   Poista