tiistai 31. maaliskuuta 2015

Syksyn luetut 2014

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan?

Viime syksynä varovaisen blogiurani keskeytti paluu koulunpenkille. Olin odottanut jonkinlaista notkahdusta kirjojen (vapaaehtoisessa) lukemisessa sekä blogin päivityksessä, mutta en ihan näin pitkää taukoa. Mutta toisaalta taukoon vaikutti opiskelustressin lisäksi ihan myös muun maailman menot sun muut. Viimeksi arvostelin kirjan blogissani marraskuun lopulla 2014 eli yli 4 kuukautta sitten, ja täytyy sanoa että hiukan ehdin tästä blogistakin sen vuoksi stressata. Sitten kuitenkin päätin, etten halua itselle mieluisasta asiasta tehdä pakkopullaa ja epämiellyttävää tikitystä takaraivoon -- bloggausfiilis tulkoon kun tulkoon. Se tosin harmittaa, että kirjoja en ole ehtinyt paljoa lukea ja lukujumi vaivaa jälleen. Goodreadsiani olen yrittänyt päivittää reaaliajassa, mutta eipä sinnekään ole paljon uusia kirjoja ilmestynyt... Nyt kuitenkin päätin päästä eroon edes muutamasta bloggausluonnoksesta vuodenaikojen luetut -listojen avulla. Viime syksyllä lukemistani kirjoista kerron nyt ja seuraavaksi sitten talvella luetuista.

Mutta mitä tapahtuikaan viime syksynä?

Olin kirjaostoksilla 30.9, puhuin vanhasta julkaisukohusta, muistin kerrankin kuukauden kymppi -postaukseni listaten noitakirjoja, sain päätökseen MarikaOksan järjestämän Rikoksen jäljillä -haasteen (tässä kooste), kävin Helsingin kirjamessuilla ja kirjoitin omista ennakkosuosikeistani (minun oli tarkoitus tehdä myös pitempi kooste tähän, mutta se vähän jäi... edelleen minulla on muistiinpanot tallessa, mutta tuntuisi hassulta kirjoittaa siitä näin myöhään). Kirjoitin jälkikäteen myös Lolitasta, jonka luin viime elokuussa.

Tässä siis syyskuun, lokakuun ja marraskuun luetut:

Jussi Adler-Olsen: Vanki (2007)
Jussi Adler-Olsen: Metsästäjät (2008)
Stephen King: Carrie (1974)
Cate Tiernan: Sweep -sarja osat 1-6 (2001)
David Nichols: Sinä päivänä (2009)

______________________

BLOGGAAMATTOMAT:

Tove Jansson: Muumipapan urotyöt (WSOY, 1950), 
Pidin tästä kyllä , mutta ei tästä kuitenkaan tullut muumikirjojen suosikkia. Muumipapan porvariasenne ärsytti vähän! Mutta Juksu sen sijaan oli mahtava, mahtavampi kuin animaatiosarjassa. Tämän luin Vuosi Toven matkassa -haastetta varten, mutta sekin haaste yllättäin kuoli kohdallani kokoon... Mutta ei se mitään, muumikirjoja voi lukea milloin vain! Ja kyllähän ne Janssonin elämäkerratkin minua vielä odottavat.

Susan Vaught: Freaks Like Us (Bloomsbury, 2012), 
Löysin tämän sattumalta kirjastosta tutkiessani nuorten hyllyä. Kansi kiinnitti huomioni ihanalla pirteydellään ja sain siitä heti "hyvä realistinen nuortenkirja" -viboja. Kirja ei kuitenkaan osoittautunut pirteäksi, mutta todella hyväksi kuitenkin! Tämä kertoo nuoresta pojasta, jolla on skitsofrenia ja tarina kerrotaan hänen näkökulmastaan. Näkökulma todellakin oli virkistävä, piti välillä vähän pidellä henkeä tajunnanvirta-tyylin vuoksi, mutta koukuttava tarina ehdottomasti. Tuli mieleen, että tämä voisi olla elokuvana visuaalisesti hieno.

Joltain osin tekisi mieli antaa 5 tähteä, koska lukukokemuksena tämä oli niin hyvä ja raikas -- mutta koska loppu olisi voinut mielestäni olla parempi, en anna täysiä pisteitä. Mutta tämä oli kyllä viimeiseen asti kunnon page-turner pitkästä aikaa!

"I out a breath and make myself look him in the eye, which is hard because his eyes seem wrong and square and melty but that's just my alphabet and I need to ignore it.'This is just -- I want you to find Sunshine.'"

Shaun Tan: The Red Tree (Lothian, 2001) ★ & The Lost Thing (Lothian, 2000) 
The Red Treestä tuli suosikkini; tämä on tarina, johon on helppo samaistua. Tekstin asettelu ja kuvitus tukivat toinen toisiaan. Kuvitus oli ihanan yksityiskohtaista, kaunista surullista ja sai ajattelemaan. Takalehtinen kertoi, että Shaun Tanilla on partneri nimeltään Inari Kiuru. Ajattelin, että kuulostaapas suomalaiselta... ja yllättäen kirjasta löytyikin vähän suomea, hauska yksityiskohta :)
The Lost Thingin idea oli myös hyvä, mutta tarina ei ihan täysin auennut minulle. Kuvitus oli kyllä minusta edelleen aivan upeaa ja sai mielikuvituksen laukkaamaan. Shaun Tanista tuli kyllä yksi uusi suosikkikuvittajistani!

Hannele Mikaela Taivassalo & Lena Frölander-Ulf: Hämäräkirja (Teos & Söderströms 2009) 
Tämän kuvitus oli kaunista ja tunnelmallista ja tarinassa on hyvä idea -- silti en oikein tajunnut loppuratkaisua. Osasinkohan lukea tätä oikein? Lastenkirjojen lukeminen on yllättävän vaikeaa!

Bisco Hatori: Ouran High School Host Club vol. 1-14 (Viz Media, 2005) 
Pidin tästä sarjakuvasta todella paljon nuorempana, joten ajattelin virkistää muistiani, varsinkin kun en koskaan saanut sarjaa luettua loppuun. En nytkään, sillä yllättäen kirjastosta puuttui 2 viimeistä osaa, höh. Taustalla oleva pääjuoni on hyvä ja mielenkiintoinen, mutta sarjispokkarit ovat täynnä itseään toistavia turhia pikkutarinoita, joihin en olisi malttanut keskittyä sitten ollenkaan. Hauskimmillaan todella hauska, tylsimmillään todella tylsä.

______________________

KESKEN JÄÄNEET:

Nix Garth: A Confusion of Princes
Yllätyin todella, kun törmäsin tähän kirjastossa: Nix Garth?? Kirja josta en ole kuullutkaan?? Pidän siis todella paljon Garthin Abhorsen-sarjasta, joten yllätyin kun en edes ollut kuullut hänen muusta tuotannostaan. Mutta siinä missä Abhorsen-sarja on fantasiaa, tämä kirja oli puhdasta scifiä -- mikä teki tästä erittäin vaikealukuista englanniksi kaikkine termeineen. Luovutin suosiolla muutaman kymmenen sivun jälkeen. Ehkä joskus paremmalla kielitaidolla (muutama scifi-kirja enemmän vyön alla) yritän tätä uudelleen.