torstai 30. lokakuuta 2014

K10: Noitakirjoja


Kuukauden kymppikin meinasi kaikessa kiireessä unohtua, ja taisipa jopa jäädäkin välistä, mutta tässä se taas on. Halloweenin kunniaksi (ja koska en saanut luettua niin montaa kirjaa Le Masque Rogue -blogin Halloween-haasteeseen, vain tämän ja nämä) listasin noitakirjoja ja muutaman elokuvankin aiheeseen liittyen. Jotkut listan kirjoista olen lukenut, osaa taas en. Laitoin listalle kuitenkin vain sellaisia kirjoja, joista itse pidän tai jotka vaikuttavat minusta mielenkiintoisilta. Yritin aluksi listata vain wicca-fiktiota, mutta koska tietämykseni siitä on vielä niin vähäistä, otin mukaan myös "perinteisemmät" noitakirjat.

1. Cate Tiernan: Sweep-sarja (2001-2003). 15-osainen sarja kertoo teini-ikäisestä Morganista, joka päättää kokeilla wiccalaista rituaalia ystäviensä kanssa odottamattomin seurauksin. Sarjan 6 ensimmäistä kirjaa olen arvostellut täällä.

2. Celia Rees: Noitalapsi. Minun oli tarkoitus lukea tämä uudestaan Halloween-haasteeseen, mutten ehtinyt. Pidän tästä ja sen jatko-osasta paljon, jatko-osasta vähän enemmänkin. Realistinen tarina noidista, luulin sitä jopa todeksi.

3. Roal Dahl: Kuka pelkää noitia?. En ole ihan varma, mutta luulen lukeneeni tämän joskus. Tästä on tehty myös elokuva vuonna 1990, voisinpa oikeastaan katsoa myös sen, kunhan ehdin!

4. Alice Hoffman: Noitasisaret. En ole lukenut tätä kirjaa, mutta rakastin kirjaan perustuvaa elokuvaa nuorempana. Ihastuin elokuvassa juuri sellaiseen realistiseen noituuteen, mutta myös siihen romanttiseen puoleen, kun päähenkilö tekee loitsun löytääkseen rakastettunsa.

5. Isobel Bird: Circle of Three -sarja (2001-2002). Joku kuvaili tätä sarjaa Goodreadissa samanlaiseksi kuin Tiernanin Sweep-sarja sillä erolla, että kun Sweep on fantasiamaista, tämä on realistisempaa.

6. Monica Furlong: Wise Child [Doran #1] (1989). Jonkun mukaan Goodreadsissa tämä on käännyttänyt nuoria lukijoita wiccalaisiksi, minkä vuoksi en voi olla kiinnostumatta tästä. Sitä paitsi juoni kuulostaa oikein hyvältä! "In a remote Scottish village, nine-year-old Wise Child is taken in by Juniper, a healer and sorceress. Then Wise Child’s mother, Maeve, a black witch, reappears. In choosing between Maeve and Juniper, Wise Child discovers the extent of her supernatural powers—and her true loyalties."

7. James Clemens: Wit'ch Fire [The Banned and the Banished #1] (1999). Joku kehui tätä sarjaa netin syövereissä, ja vaikka kirjan Goodreads-info ei hirveästi kutkuta mielikuvitustani, se joku osasi kehua tätä kirjaa sillä tavoin, että aion antaa tälle kirjalle mahdollisuuden, jos se joskus tulee vastaan.

8. Tom Robins: Jitterbug Perfume (1984). Ei ilmeisesti yhtä "noitamainen" kirja kuin nuo muut, mutta löysin tämän kuitenkin Goodreadsin Wiccan/Pagan fiction suggestions -listalta. Suuri pistemäärä ja kirjan kuvaus herättivät mielenkiintoni.

9. Titus Hjelm (toim.): Mitä wicca on? (2005). Like Kustannuksen sivu lupaa tämän olevan "ensimmäinen suomalainen yleisesitys modernista noituudesta". Lukiessani Sweep-sarjaa en ole voinut olla miettimättä, mitkä asiat kuuluvat oikeasti wiccalaisuuteen ja mitkä ovat kirjailijan itsekeksimiä asioita. Minua siis kiinnostaisi jokin tämäntyyppinen tietokirja -- osaisiko joku kertoa tästä jotain tai kenties suositella jotain toista?

10. Heinrich Kramer: Noitavasara (2014). Törmäsin tähän ihanannäköiseen kirjaan kirjamessuilla ja kiinnostuin heti. Salakirjat niminen kustantamo julkaisi tänä vuonna kirjan Malleus Maleficarum - Noitavasara, jonka kirjoitti Heinrich Kramer vuonna 1486 täydelliseksi noitaoikeudenkäynnin käsikirjaksi, ja se vaikutti suuresti noitavainojen leviämiseen Euroopassa. Tämä "maailmanhistorian pahamaineisimmaksi kirjaksi" leimattu opus on siis pakko lukea jossain vaiheessa. Uskomatonta miten vain yksi kirja on ollut osallisena niin monen ihmisen kuolemaan... Eikun hetkinen.

-------------------------------------------------

Jätin listalta pois esim. Potterit, koska ne ovat jo kaikille tuttuja, ja Lumoavan kirouksen, koska en pitänyt siitä niin paljoa.

Mieleen tulee myös elokuvia ja tv-sarjoja aiheeseen liittyen, kuten esim. Hoffmanin kirjaan perustuva elokuva Lumotut sisaret (Practical Magic, 1998), jota pelkäsin ja rakastin lapsena, ja nuorten tv-sarja Noitapiiri (The Secret Circle, 2011-2012), jonka ensimmäisen (ja ainoan) kauden katsoin Netflixistä innoissani aiheesta johtuen, vaikkei sarja sen kummoisempi ollutkaan; sarja ilmeisesti perustuu L. J. Smithin (Vampyyripäiväkirjat) vuonna 1992 ilmestyneisiin kirjoihin. Elokuvan Noitapiiri (The Craft, 1996) olen myöskin nähnyt, vaikken muistakaan sen juonesta paljon mitään. Ja mitäs muita näitä on; Sabrina teininoita, Siskoni on noita...

Olisiko teillä suositeltavana noita-/wicca-aiheisia kirjoja tai elokuvia? Otan vinkit mielelläni vastaan!

2 kommenttia: