keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Mirja Kivi: What's this? (2005)

What's this? Strippejä Muumilaaksossa. Tove Janssonin muumisarjakuvia ja luonnoksia 1947-1959 (2005)
Kirjapaino
160 s.
graafinen suunnittelu: Nalle Ritvola
kieli: suomi
mistä minulle: kirjastosta.
arvosana: 

Luulin tämän olevan kirja, joka kertoo yleispätevästi Tove Janssonin sarjakuvista ja pohtii niiden sisältöä ja vertailee niitä muumikirjoihin ja Toven elämään. Petyin pahasti. Tämä kirja on vain luettelo, joka on tehty aikoinaan esitetyn What's this -näyttelyn tueksi. Vaikka minusta tämä on melko kehno pelkkänä luettelonakin...

Kirjaan sisältyy suomeksi tietoa Toven sarjakuvista [s.6-46], english summary [s.47-52], yhteenveto japaniksi [s.53-58] ja tiivistelmät Toven sarjakuva-albumin tarinoista luonnoksineen [s.59-156].

Kun Maailmanloppu tulee! -kirjassa oli myös pohdiskelua, tässä oli vain faktojen ja eroavaisuuksien luetteloa. "Tässä versiossa Muumipappa katsoi vasemmalle, tässä versiossa oikealle, kolmannessa seisoikin Muumipeikko..." Välillä hyviäkin huomautuksia löytyi, mutta tekninen luettelointi alkoi puuduttaa parin ensimmäisen sivun jälkeen ja teki mieli vain selata loppukirja läpi. Ehkä oli tärkeätä kertoa, miten Muumipeikon syntymäpäiväkakku muuttui eri versioissa, en tiedä, mutta sen rinnalle olisi voinut lisätä myös pohdiskelua. Tai eroavaisuudet olisi voitu näyttää vain kuvina, ei pitkänä tekstinä. Tiedän, että tämä kirja on vain luetteloksi tarkoitettu, mutta en voinut olla toivomatta parannuksia koko lukemisen ajan.


"[Muumipeikko ja pyrstötähti -kirjassa] kolmikerroksisessa kakussa oli teksti Rakkaalle Muumipeikolleni ja kehrätystä sokerista tehty tähti ylimpänä. Kirjan tarina kertoi, että kakku oli koristettu 'vaaleankeltaisella kermavaahdolla ja paratiisipäärynöillä'. Muumipeikko ja pyrstötähti -sarjakuvassa Muumimamma koristeli kakkua kirsikoilla. -- Kakun päällä oli M-kirjain koristeena ja kermavaahtopursotukset sen ylimmässä ja alimmassa osassa."

Minusta alkupään esimerkki-kuvat olisi voitu edes laittaa vierekkäin/allekkain, jotta vertailu olisi ollut helpompaa (kirjan toisessa puoliskossa oli näin onneksi tehty). Minusta ainakin on vaikea sisäistää kuvailevan tekstin kautta kahden kuvan eroja. Esimerkki-kuville olisi myös voitu antaa yksinkertaiset nimet, esim. sivulla 32 olevan ensimmäisen kuvan nimi voisi olla "32A". Kuvilla oli kyllä kuvatekstit, joissa luki mistä teoksesta kuva on otettu ja miltä vuodelta ko. teos on -- mutta koska monien teoksien nimet olivat samoja ja niitä erotti vain vuosiluku, joitakin tekstin mainitsemia kuvia sai oikein etsimällä etsiä. Joskus kuva löytyi parin sivun päästä, joskus sitä ei ollut lisätty teokseen ollenkaan.

Kirjassa oli paljon asioiden toistoa ja jotkut lauseista tuntui pelkästään täytöltä, ainakin minun silmissäni. Ensin sanottiin "Huumori syntyy vastakohtaisuuksista, suuren ja pienen rinnastamisesta", ja hetken päästä uudestaan "Huumoria syntyi asioita rinnastamalla; isoa ja pientä tai asettamalla paheellinen ja hyveellinen elämäntapa tarkasteltavaksi."

Toven luonnokset olivat usein lopullista versiota vauhdikkaampia!

Kyllä kirjasta muutama mielenkiintoinenkin huomautus löytyi, mutta kokonaisuutena kirja oli tylsä. En nauttinut kirjassa oikeastaan mistään muusta kuin Toven sarjakuvaluonnoksista -- vaikkakin luonnokset oli aivan mahdottoman pienikokoisia! Tekstiä piti tihrustaa eikä silloinkaan suurimman osan ajasta saanut selvää. Vaikka minusta olisi ollut hienoa 
nimenomaan verrata myös miten luonnostekstit muuttuivat lopulliseen versioon (ainakin huomasin, että Muumipeikko ja maailmanloppu -sarjakuvan viimeisen ruudun teksti on erilainen kuin lopullisen version). Suomalaisen tietotekstin olisi ihan hyvin voinut lyhentää samanpituiseksi kuin englannin ja japanin tiivistelmän, ja näin ollen jokaista luonnosta olisi voinut rutkasti suurentaa (jos siis kuvat ovat jääneet pieniksi tilanpuutteen vuoksi... En halua edes ajatella, että jonkun mielestä oli hyvä idea jättää kuvat pieniksi, varsinkin kun kyseessä on kirja, joka nimenomaan listaa museon omistamia luonnoksia).


Välillä luonnosten muumit olivat minusta hauskemmannäköisiä!

Suosittelen tätä niille, jotka ovat jo lukeneet muumisarjakuvia ja joita kiinnostaa nähdä niiden luonnoksia, mutta muuten tämän kirjan voi huoletta jättää välistä.

Osallistun tällä kirjalla Opuscolo-blogin ylläpitämään Janssonin kirjakiusaus -haasteeseen. Olen nyt mennyt vähän hemulimaisempaan suuntaan näillä kahdella muumitietokirjalla, koska aion lukea lisäksi jossain välissä yhden Toven elämäkerroista, mutta kyllä se homssu taustalla pysyy.


Suloisen pyöreä Muumipappa :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti