torstai 29. toukokuuta 2014

11 vastausta ja kysymystä

Joka nurkan, kolon ja blogin kautta kiertänyt 11 kysymyksen haaste. Minua ei tähän suoranaisesti haastettu, mutta kun Hyllytontun höpinät -blogin Tiina kuitenkin teki uudet kysymykset omien vastauksiensa jälkeen niin... Päätin käyttää niitä hyväkseni, kun minua ei ole koskaan haastettu tähän. Tuo vaihtelua minunkin blogiini.

Haasteen säännöt kuuluivat siis näin:
1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
2. Pitää vastata haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
4. Haaste tulee laittaa eteenpäin 11 bloggaajalle, joilla on alle 200 lukijaa.
5. Sinun tulee kertoa, kenet olet haastanut.
6. Ei takaisin haastamista.

_______________________________

Ensin ne 11 sattumanvaraista faktaa itsestä. Koska tämä on kuitenkin kirjablogi, pyrin pitämään ne jokseenkin kirja-aiheisina. Silti tämä oli aika vaikeaa!

1. En ollut ensimmäinen sisaruksistani, joka oppi lukemaan, mutta olin selvästi aina se, joka luki eniten. Opin lukemaan 2. luokalla.
2. Noin 12-vuotiaana pidin yhden kesän kirjapäiväkirjaa ja listasin pieneen vihkoon kaikki kirjat mitkä luin ja niiden sivumäärät. Luovutin noin 20 sivun jälkeen. Sivujen täyttyessä Penny ja seitsemän tassua ja Baby Sitter's Club -kirjoista yksi toisensa jälkeen homma kävi tylsäksi!
3. Omistan Tarja Rajakankaan sitoman ihanan kirjakorvakorun. Se on siis oikeasti mini-kirjanen, jonka sisälle voi vaikka kirjoittaa jotain! Tässä Rajakankaan sivut. Hänen sitomansa kirjat ovat kyllä kauniita.
4. Luen japanilaisia sarjakuvia enemmän kuin länsimaalaisia.
5. Jap. sarjakuvista suosikkejani ovat mm. Nana ja Death Note, länsimaisista Tove Janssonin Muumi-sarjakuvat ovat parhaita.
6. En muista minkä ikäinen olin, ehkä 9-11-vuotias, kun äitini yritti lukea minulle Taru Sormusten herraa ääneen. Äiti ei ehtinyt hobittien esittelyä edes loppuun, kun jo aloin kieriskelemään sängyllä valittaen "tylsää!".
7. Ja nyt, monta vuotta myöhemmin, kuuntelen samaista kirjaa ihan omasta tahdostani äänikirjana (tätä olen päivittänyt Goodreadsin sivuille, vaikka en sieltä löytänytkään äänikirja versiota).
8. Neil Gaimanin Tähtisumua on (muistaakseni) ainoa kirja, jonka elokuvaversiosta olen pitänyt enemmän.
9. Yhtä kirjaa luin salaa vanhemmiltani: tätä kirjaa. Sain oman kirjastokorttini noin 9-10-vuotiaana, jonka jälkeen sain lainata mitä halusin eikä perääni katsottu. Tunsin syyllisyyttä tuon kirjan lukemisesta, koska tiesin, että se oli minulle liian pelottava -- mutta samalla sen lukeminen oli liian kutkuttavaa! Tutkimme sitä monen monta kertaa ystäväni kanssa ja kauhistelimme verisiä kuvia. Yöksi minun pitikin kääntää kirja väärinpäin, koska se pelotti minua liikaa!
10. Yhden kesän esiteini-ikäisenä päätin kirjottaa kirjan. Kaivoin kaapista äidin vanhan kirjoituskoneen ja menin salaperäisenä naputtelemaan autotallihuoneeseemme. Kirjoittaminen oli todella hidasta, varsinkin kun joka kerta virheen tehdessäni aloitin alusta. Sain kuitenkin kirjoitettua muutamia sivuja! Se kirjailijabuumi jäi kuitenkin tuohon kesään.
11. Edelleen silti haaveilen oman kirjan kirjoittamisesta, vaikka tuo kesä on ainoa, jolloin oikeasti yritin tehdä jotain asian eteen!

Ja sitten ne Hyllytontun kysymykset (itseasiassa näihin vastasin ensimmäisenä, oli paljon helpompaa!) :

1. Lempivuodenaikasi?
Kesä ehdottomasti; muista pidän sitten aika tasapuolisesti. En kuitenkaan haluaisi, että kesä olisi aina! Mutta vähän pidempi se voisi olla...

2. Tee vai kahvi?

Tee. Kahviin kastoin kerran lapsena kieleni kokeilumielessä enkä sen jälkeen ole siihen koskenut. En ole teen suurkuluttaja, mutta esim. töissä vihreä tee pitää minut hereillä. Joskus teen kanssa on myös kiva hifistellä, lasikannuun on esimerkiksi kiva laittaa kukkateetä ja ihastella sen avautumista. Tähän tapaan:
Kuva täältä.

3. Heti vai huomenna?
Olen "tämän voi tehdä huomennakin..." -ihminen, mutta olen yrittänyt opetella "heti"-ihmiseksi. Lieventää stressiäni huomattavasti!

4. Kovakantinen vai pokkari?

Tällä hetkellä vastaan pokkari -- sellainen kulunut, moneen kertaan luettu pokkari, jonka kanssa voi istahtaa nurmikolle auringonpaisteeseen. Kovakantisiani kohtaan olen suojelevaisempi.

5. Paperi- vai e-kirja?

Paperi, ehdottomasti. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta pidän siitä että "oikean kirjan" voi helpommin hahmottaa. Voisin kyllä harkita lukulaitteen ostamista joskus, sellainen olisi kätevä matkoilla. Vielä jokin aika sitten olisin vastannut e-kirjoille ehdottomasti ei, mutta kun näinkin tuttavani lukulaitteen, ei se näyttänyt yhtään pahalta. Uskon silti valitsevani paperikirjat aina e-kirjojen sijasta.

6. Fakta vai fiktio?

Fiktio. En itseasiassa tällä hetkellä saa päähäni yhtään hyvää faktakirjaa! Hui.

7. Siili vai orava?

Siili. Katsokaa nyt tätäkin sulosta somesiiltä:
Lisää Darcy the Hedgehogia täällä.

8. Miten järjestät kirjahyllysi?

Tällä hetkellä ei voi oikein puhua mistään kirjojen järjestyksestä -- ne vain ovat. Mutta kun saan isomman kirjahyllyn vain itselleni, järjestäisin ne luultavasti jotenkin niin, että yhdelle hyllylle lempparit, toiselle reseptikirjat ja 3. tietokirjat jne.

9. Lempikirjaimesi?

Nyt pistit vaikean! En ole koskaan ajatellut, vaikkakin pienenä yritin keksimällä keksiä itselleni lemppareita: lempinumero, lempiväri, lempijalokivi yms., vaikka oikeasti en ollut mitään mieltä.

10. Mitä luet juuri nyt?

Minulla on taas liian monta kirjaa kesken nyt... Vaikka tuntuu, että ihan vastahan minä palautin lukemattomia kirjaston kirjoja itku silmässä, nyt olen taas kerännyt kunnollisen kasan yöpöydälle. Goodreadsin sivulta voi nähdä ne kokonaisuudessaan, mutta tällä hetkellä unikaverina minulla on Lars Keplerin Hypnotisoija.

11. ”Mistä tietää, että on ihan aikuinen?”

Hyvä kysymys. Ehkä silloin, kun osaa hoitaa kaikki raha-asiat, putkihommat ja kokkaamiset soittamatta kertaakaan vanhemmille? (En ole asunut kotona moneen vuoteen, mutta en siltikään osaa esim. vaihtaa itse viemärin hajulukkoa...)
______________________________

Minäkään en osaa haastaa ketään, koska on vaikea selvittää kuka tämän on jo tehnyt ja kuka ei. Mutta tässä silti varalta omat 11 kysymystäni. Tiinan tavoin rohkaisen teitä lukijani vastaamaan niihin vaikka kommenteissa! :)

1. Kuka fiktiivisistä hahmoista muistuttaa sinua eniten?
2. Mikä on paksuin kirja jonka olet lukenut (montako sivua)?
3. Jos kirjoittaisit kirjan, mikä sen aihepiiri/genre olisi?
4. Mikä on lempisarjakuvasi?
5. Omistatko enemmän pokkareita vai kovakantisia?
6. Halvin kirja, jonka olet löytänyt (mihin hintaan)?
7. Minkä kirjan haluaisit lukea sen alkuperäiskielellä (muttet esim. osaa kieltä) ja miksi?
8. Minkä kirjan kannen haluaisit vaihtaa paremmaksi?
9. Onko sinulla minkään kirja(sarja)n fanituotteita? Jos ei, haluaisitko?
10. Paras kirjan elokuvasovitus?
11. Mistä kirjasta haluaisit tehtävän elokuvan?

6 kommenttia:

 1. Pokkarien määrä vs. kovakantiset - enpä olekaan miettinyt saati laskenut, kumpi löytyy enemmän. Ehkä kovakantisia, mutta aika paljon pokkareitakin on. Tämä olisi jännä laskuprojekti vaikka kesälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Mielessäni pidän kovakantisia laadukkaampina, mutta jotenkin salaperäisesti noita pokkareita ilmestyy hyllyyn... ne ovat jollain tapaa helpompia.

   Poista
 2. Paras kirjan elokuvasovitus? - Vastaan tähän Taru Sormusten Herrasta. Rakastan sekä kirjoja että elokuvia yli kaiken, mutta elokuvina tarinan saattaa handlata ehkä paremmin.

  Omistatko enemmän pokkareita vai kovakantisia? - Pokkareita löytyy enemmän, koska ne ovat halvempia ja helpompia, mutta kovakantisia olen viime aikoina hankkinut enemmän. Kovakantiset viehättävät enemmän silmääni, mutta toisaalta ne ovat kalliimpia, joten en niitä ihan niin usein hanki. Tosin jotkut kirjat nyt vain on pakko saada hienoina kovakantisina! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin vastaisin TSH, vaikka en vielä edes lukenut kirjaa kokonaan, hehe.

   Kyllä, jotkut kirjat on pakko saada kovakantisina :D Varsinkin kun kaikista kirjoista ei edes ilmesty pokkariversiota. Mitenköhän se muuten päätetään, että mistä tulee myös/pelkästään pokkariversio...

   Poista
 3. 1. Kuka fiktiivisistä hahmoista muistuttaa sinua eniten?
  Tällä hetkellä tuntuu siltä, että Muumien Vilijonkka. :P Yritän virittäytyä muumimammamaisempiin fiiliksiin vaihtelevalla menestyksellä.

  2. Mikä on paksuin kirja jonka olet lukenut (montako sivua)?
  Pahan pistit! Varmaan Raamattu. En tapaa katsoa sivumääriä. :D

  3. Jos kirjoittaisit kirjan, mikä sen aihepiiri/genre olisi?
  Joko lasten kuvakirja tai joku kiva hiukan historiallisen ja fantasian välissä tasapainoileva romaani.

  4. Mikä on lempisarjakuvasi?
  Muumit ja Aku Ankat. (Tylsääää!) Asterixeista ja Lucky Lukeista pidin kovin lapsena ja odottelenkin nyt innolla, että esikoiseni oppisi lukemaan, jotta voisimme lukea niitä yhdessä. Tähän taitaa kyllä vielä mennä pari vuotta.

  5. Omistatko enemmän pokkareita vai kovakantisia?
  Kovakantisia.

  6. Halvin kirja, jonka olet löytänyt (mihin hintaan)?
  Minulle on kerran maksettu kymmenen Ruotsin kruunua (n. euro) siitä, että ottaisin itselleni yhden kirjan ja lukisin sen. Lasketaanko sitä? :D Kirpputorilta olen ostanut useammankin kirjan 0,50 euron hintaan.

  7. Minkä kirjan haluaisit lukea sen alkuperäiskielellä (muttet esim. osaa kieltä) ja miksi?
  Raamatun, koska suhtaudun vähän epäilevästi kaikkiin käännöksiin, mutta muinaisheprea ja kreikka eivät vain luonnistu, vaikka aakkoset osaankin. :D

  8. Minkä kirjan kannen haluaisit vaihtaa paremmaksi?
  Kaikki mahdolliset elokuvakannet.

  9. Onko sinulla minkään kirja(sarja)n fanituotteita? Jos ei, haluaisitko?
  Jep. :D Pottereista, Tolkienin maailmasta ja Game of Thronesista.

  10. Paras kirjan elokuvasovitus?
  No vaikka ne TSH:t, vaikka nekin olivat aika vaillinaisia. :P BBC:n "Ylpeys ja ennakkoluulo" on myös mainio, se televisiosarjaversio siis, jossa Colin Firth on Mr Darcyna. <3

  11. Mistä kirjasta haluaisit tehtävän elokuvan?
  Pasi Ilmari Jääskeläisen Sielut kulkevat sateessa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvin on mennyt kun on tarjottu rahaakin lukemisesta :D Minun suurin saavutukseni on ihan vain euron hintainen kirja kirpparilta...
   Itseäni ei kiinnosta Raamatun lukeminen, mutta tosiaan, se olisi varmasti hyvin mielenkiintoista lukea alkuperäiskielellä! Ja varsinkin ihan niitä ensimmäisiä painoksia.
   En ole lukenut (vielä) Ylpeyttä ja ennakkoluuloa, mutta BBC:n tv-sarja on kyllä todella hyvä!

   Jos huomaat tämän, voisitko vielä kertoa mitä kirjafanituotteita omistat? Minä en omista yhtään, mutta olisi kiinnostavaa tietää mitä kaikkea on olemassa! Onkohan kukaan kirjoittanut koskaan tästä aiheesta pitempää postausta?

   Poista